Thujor som häck och smycke

Planerar du för plantering? Plantering av en häck? Då är thujor ett riktigt bra alternativ. Som häckväxt finns det få som kan klå dem i antalet fördelar.

Om du tänker plantera en häck i trädgården, finns det en hel del växter att välja bland. En del av dem är mer välkända som häckväxter än andra. Detta beror på att vissa växters egenskaper är mer lämpade för just häckplantering. En av de mer välkända häckväxterna är thujan.

Thujor finns i många olika varianter. Hög- och lågväxande. Yviga eller mer strama. Det som gör dem så lämpliga att ha som häck är att de är tätväxande. Även de mer yviga är täta, jämfört med många andra växter. De ger dessutom insynsskydd året om eftersom de är vintergröna.

Smycket bland thujor

Det finns få växter som är så ståtliga som thujor. Och ståtligast av dem alla är thuja smaragd. Smaragden har en sådan ståtlig form. Som en spetsig, smal kon sträcker den sig från marken upp mot högre höjder. Den kan bli hela tolv meter hög. Som namnet antyder har den också en härligt smaragdgrön färg. Alla thujor är såklart gröna, men smaragdens är extra klar, färgrik och lysande.

Thuja smaragd kan vara lite mer långsamväxande än de andra typerna i thuja-familjen. Men det är som de säger, den som väntar på något gott … När de väl vuxit till sig ångrar man inte sitt val. Alla thujor är vackra, men vackrast av dem alla är nog smaragden. Som smycken i trädgården.