Hyra lägenhet Göteborg – vanliga frågor

Hur pass svårt är det egentligen att hyra lägenhet i Göteborg? De flesta är väl medvetna om att det finns en bostadskris i Stockholm och att man där ser att priserna för bostadsrätter når nästan absurda nivåer och att det samtidigt också finns för få hyresrätter. En situation som måste lösas då folk har extremt svårt att få i en fot på bostadsmarknaden.

Men, hur ser det egentligen ut i Göteborg? Det är lite av samma sak där: priserna för bostadsrätter har stigit rejält under se senaste åren och det byggs heller inte så många hyresrätter som man skulle önskat. Detta samtidigt som det också finns en hög inflyttning. Läget är inte lika akut som i Stockholm, men heller inte långt därifrån. Vi tänkte här, genom att svara på några vanliga frågor, ge dig lite tips och råd kring hur ska tänka om du vill hyra lägenhet i Göteborg. Enligt följande:

Kan jag hyra lägenhet i Göteborg på ett säkert sätt?

Ja, men det förutsätter också att du går via säkra kanaler. Tyvärr finns en marknad för andrahandsuthyrning som inte tål vidare granskning och där folk blir rejält lurade. Väljer du en säker sida på internet och anmäler dig där så vet du också att alla objekt som läggs ut de facto får hyras ut – och att personen som äger en lägenhet är kontrollerad. På en sådan sida kan du även få hjälp med juridiska frågor och med exempelvis försäkringar.

Vad måste jag kontrollera innan?

Se alltid till att den lägenhet du planerar att hyra de facto också får hyras ut. Oavsett om det handlar om en bostadsrätt eller en hyresrätt så måste ett tillstånd för uthyrning ges. Finns inget sådant så får bostaden i fråga heller inte hyras ut. Väljer du att hyra en lägenhet som egentligen inte får hyras ut så bidrar du till den stökiga marknaden och du ska även veta att den som hyr ut begår ett brott. Idag är det enklare att få tillstånd för att hyra ut en bostadsrätt så du bör ställa dig själv frågan om varför ett sådant inte finns? Utöver detta så kan även du och din egen person kontrolleras av BRF:en innan du flyttar in.

Jag vill hyra lägenhet i Göteborg – hur gör jag?

Vi nämnde sidorna på internet ovan och det är en bra start att anmäla dig på en sådan. Utöver detta så gäller det att vara aktiv. Berätta för arbetskamrater, folk du pluggar med och personer du träffar på krogen att du söker en bostad. Se även till att använda sociala medier och sprid ut ditt budskap där. I övrigt så kan en sänkt ribba leda till bättre möjligheter. Göteborg är en stor stad med välutvecklad kommunikation: du behöver inte bo centralt och du kan med fördel söka dig en bit utanför staden. Det ger dig bättre möjligheter att hitta en ledig lägenhet – med en bättre hyra dessutom.

Publicerat den
Kategoriserat som Flytt